Επισκεφτείτε το φόρουμ αν έχετε μια γλωσσική απορία!

Βοήθεια:Ερωτήσεις συνεισφερόντων

Από Ελληνικό Λεξικό
Η αχαριστία έχει μητέρα την υπερηφάνεια και κόρη την αναισχυντία.
Ξενοφών
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερωτήσεις και απαντήσεις
Γενικές ερωτήσεις
Ερωτήσεις αναγνωστών
Ερωτήσεις συνεισφερόντων
Τεχνικές ερωτήσεις
Διάφορες ερωτήσεις
Για να αρχίσετε
Λογαριασμός χρήστη
Χρησιμοποίηση εικόνων Πνευματικά δικαιώματα
Τροποποίηση σελίδων Συμβουλές


Πίνακας περιεχομένων

Για να αρχίσετε

Γιατί να συνεισφέρω στο Βικιλεξικό;

Για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων:
* Γιατί είναι εμπλουτισμός για το πνεύμα.
* Για να μοιραστείτε τις γνώσεις σας με άλλους.
* Για να σκληραγωγήσετε την ανεκτικότητα και τη διπλωματικότητά σας!
* Για να γνωρίσετε ανθρώπους με πάθος για διάφορους τομείς και να επικοινωνήσετε μαζί τους.
* Για να διορθώσετε πολύ εύκολα οτιδήποτε λάθος, ορθογραφικό ή όχι.
* Γιατί είναι ένα ελεύθερο λεξικό, προσιτό και χρησιμοποιήσιμο απ'τον καθένα.
* Γιατί, όπως είναι ένα διεθνές λεξικό, όλες οι γνώσεις σε όλες τις γλώσσες είναι ευπρόσδεκτες.

Υπάρχουν κανόνες ύφους ή διάφορες συμβουλές για τη σύνταξη των άρθρων ;

Το Βικιλεξικό οφείλει, ως λεξικό, να έχει μια αρκετά ακριβή δομή σε σχέση με άλλα projects wiki. Δείτε τον οδηγό ύφους για να γνωρίσετε τους περισσότερους τύπους συγγραφής. Από εκείνη τη σελίδα θα κατευθυνθείτε σε ορισμένα εργαλεία, όπως οι οδηγοί άρθρων που αρκεί να αντιγράψετε και να συμπληρώσετε. Σημειώστε όμως ότι αυτοί οι κανόνες δεν έχουν τίποτα το επίσημο: μπορείτε να προτείνετε κι εσείς έναν τύπο στην Πύλη. Μην διστάζετε όμως να συνεισφέρετε αν δεν ξέρετε καλά τους κανόνες: σίγουρα κάποιος θα περάσει μετά από σας για να « βάλει σε τάξη » τις πληροφορίες που θα έχετε προσθέσει.

Υπάρχει δυνατότητα να κάνω δοκιμές χωρίς να κινδυνεύω να καταστρέψω κάτι ;

Έχουμε αυτό που λέμε το αμμοδοχείο για τις δοκιμές. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε ό,τι θέλετε. Σας συνιστούμε να ανοίξετε δυο παράθυρα του αμμοδοχείου, ένα για να βλέπετε τους κανόνες και ένα για να γράφετε. Πάντως, μην ανησυχείτε: εφόσον δεν είστε σίγουρος/η για κάτι, δεν χρειάζεται να πατήσετε στο 'Αποθήκευση', αρκεί να κάνετε κλικ στο 'Προεπισκόπηση' για να δείτε το αποτέλεσμα των δοκιμών σας.

Θα ήθελα να συνεισφέρω αλλά φοβάμαι μην κάνω χαζομάρες...

Λογικός ο φόβος σας, αλλά μην ανησυχείτε: όσο περισσότερο συνεισφέρετε, τόσο περισσότερο θα ξεδιαλύνονται τα σκοτεινά σημεία. Τα τυχόν λάθη, διορθώνονται πολύ απλά. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως πιο απλό να δημιουργηθεί μια σελίδα, καθώς και να τροποποιηθεί, παρά να καταστραφεί.

Ο λογαριασμός χρήστη

Δείτε τη σελίδα που αφορά τους λογαριασμούς χρηστών για περισσότερες πληροφορίες.

Μπορώ να συνεισφέρω με μια ανώνυμη διεύθυνση IP ;

Ναι, είστε ευπρόσδεκτος να συνεισφέρετε με το αληθινό σας όνομα, με ένα ψευδώνυμο ή ανώνυμα (η διεύθυνση IP σας καταγράφεται αντί για το όνομα χρήστη). Όμως οι συνεισφορές που προέρχονται από διευθύνσεις IP θεωρούνται ύποπτες, κυρίως λόγω των βανδαλισμών. Συνιστάται λοιπόν να σχολιάζετε σωστά τις τροποποιήσεις σας στην περίληψη, κάτω από το κάδρο τροποποίησης.

Σε τι χρησιμεύει το όνομα χρήστη ;

Το όνομα χρήστη σας επιτρέπει κυρίως:
 • να αποθηκεύετε τις προτιμήσεις σας, άρα να προσωποποιείτε και να διατηρείτε τον τρόπο με τον οποίο το Βικιλεξικό εμφανίζεται στην οθόνη σας,
 • να φαίνεται αυτόματα το όνομά σας στις τροποποιήσεις που κάνετε. Αυτό εμφανίζεται στη σελίδα των πρόσφατων αλλαγών ή στα ιστορικά, αντί να εμφανίζεται απλά μια απρόσωπη διεύθυνση IP,
 • να συνδεθείτε από έναν άλλο υπολογιστή, με τον ίδιο κωδικό,
 • να μπορείτε να μετακινήσετε μια σελίδα,
 • να μπορούν οι άλλοι να σας βρουν μέσω της σελίδας συζήτησής σας,
 • να διαθέτετε τη λίστα όλων των τροποποιήσεων που έχετε κάνει.

Πώς να φτιάξω ένα όνομα χρήστη ;

Αρκεί να κάνετε κλικ πάνω στον σύνδεσμο "Σύνδεση", μετά στο "Ανοίξτε έναν λογαριασμό", και να συμπληρώσετε τη φόρμα εγγραφής.

Υπάρχει κίνδυνος να βρεθώ με το όνομα ενός άλλου χρήστη ;

Όχι!

Υπάρχουν κανόνες για να διαλέξω ένα όνομα χρήστη ;

Οποιοδήποτε όνομα μπορεί να χρησιμοποιηθεί (όμως ένα υβριστικό όνομα μάλλον δεν θα έκανε καλή εντύπωση στους άλλους χρήστες και θα σας ζητούσαν μάλλον να το αλλάξετε). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αληθινό σας όνομα, αν το επιθυμείτε.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ψευδώνυμο ακόμα και αν έχω γραφτεί με άλλο όνομα ;

Ναι, μπορείτε να το κάνετε μέσα από τις προτιμήσεις σας. Πάντως, αποφύγετε να πάρετε το ίδιο ψευδώνυμο με κάποιον άλλο. Δεν θα ξέραμε πια ποιος είναι ποιος.

Πώς μπορώ να υπογράψω τις συνεισφορές μου ;

Η υπογραφή διατηρείται στο ιστορικό των τροποποιήσεων κάθε άρθρου. ΔΕΝ υπογράφουμε τα άρθρα εφόσον κάθε άρθρο είναι κοινό σε όλους.

Θα ήθελα να αλλάξω όνομα χρήστη

Αρκεί να το ζητήσετε στην Πύλη.

Γιατί ο λογαριασμός χρήστη μου δεν αναγνωρίζεται στις ιστοσελίδες των άλλων γλωσσών;

Απλά διότι κάθε ιστοσελίδα έχει τη δική του βάση δεδομένων. Τα sites είναι ανεξάρτητα. Όταν ανοίγετε λογαριασμό χρήστη στο site ενός δεδομένου project για μια δεδομένη γλώσσα, ο λογαριασμός σας ανήκει μόνο σ'αυτό το project.

Πώς να χρησιμοποιήσετε εικόνες στο Βικιλεξικό

Πώς γίνεται να βάλω μια εικόνα σε ένα άρθρο ;

Πρέπει πρώτα η εικόνα να βρίσκεται στον server των Wikicommons. Μπορείτε να επιφορτώσετε τις δικές σας εικόνες, υπό τον όρο να καλύπτονται από την license GFDL.
Από τη στιγμή που η εικόνα βρίσκεται στον server, μπορείτε άνετα να τη βάλετε στο άρθρο σύμφωνα με τους κατάλληλους κανόνες.

Πώς να βάλω μια εικόνα στα Commons ;

Πρώτα πρέπει να commons:http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Userlogin&returnto=Special:Upload ανοίξετε ένα λογαριασμό στα Wikicommons]], μετά να πάτε στη σελίδα commons:Special:Upload και να ακολουθήσετε τις οδηγίες.

Πώς να βάλω μια εικόνα στη σελίδα μου, όπως θέλω ;

Πάτε στη σελίδα Ελληνικό_Λεξικό:Σύνταξη του Βικιλεξικού#Οι εικόνες της σύνταξης Wiki για τις εικόνες για τις λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθέτηση των εικόνων.

Πώς να βάλω έναν σύνδεσμο προς μια εικόνα χωρίς να την εμφανίσω ;

Υπάρχουν διάφορες συντάξεις :
* [[Εικόνα:κάτι.jpg]] εμφανίζει την ίδια την εικόνα,
* [[:Εικόνα:κάτι.jpg]] δημιουργεί ένα σύνδεσμο προς τη σελίδα περιγραφής της εικόνας (χρήσιμο για τις συζητήσεις, καθόλου για τα άρθρα),
* [[media:κάτι.jpg]] φτιάχνει ένα σύνδεσμο προς την εικόνα.

Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω στο Βικιλεξικό μια εικόνα που βρίσκεται στη Βικιπαίδεια, γίνεται αυτό ;

Έχετε δυο δυνατότητες:
 • είτε η εικόνα που είδατε στη Βικιπαίδεια είναι ήδη στα Wikicommons, οπότε αρκεί να χρησιμοποιήσετε το ίδιο όνομα αρχείου για να εμφανιστεί στο Βικιλεξικό,
 • είτε η εικόνα βρίσκεται στον server της Βικιπαίδειας. Σ' αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί πρώτα να αποθηκεύσετε την εικόνα στη μηχανή σας και μετά στον server των Wikicommons, ώστε να τον καταστήσετε διαθέσιμο στο Βικιλεξικό. Μην ξεχνάτε να αντιγράψετε επίσης την περιγραφή της εικόνας, καθώς και την προέλευσή της.

Πνευματικά δικαιώματα

Βρήκα μια ενδιαφέρουσα πηγή πληροφοριών, δεν ξέρω όμως αν μπορώ να αντιγράψω το περιεχόμενό της στο άρθρο μου. Είδα την προειδοποίηση που μιλάει για τα πνευματικά δικαιώματα στο κάτω μέρος της κάθε σελίδας και δεν ξέρω τι να κάνω

Το Βικιλεξικό εκδίδεται υπό την license GFDL. Με λίγα λόγια, μην αντιγράφετε κάτι εκτός και αν :
 1. ανήκει στο δημόσιο πεδίο (έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να ζητήσει δικαιώματα συγγραφής),
 2. δημοσιεύεται επίσης υπό την GNU Free Documentation License.
Το ότι μπορείτε και διαβάζετε ελεύθερα μια σελίδα στο διαδίκτυο δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε το περιεχόμενό της στο Βικιλεξικό. Ακόμα και αν τα δεδομένα εκδίδονται υπό μια license που μοιάζει με μια "ελεύθερη" license, μπορεί να μην έχετε το δικαίωμα να τα ξαναχρησιμοποιήσετε. Εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, φτιάξτε πρώτα μια σελίδα /Συζήτηση και ρωτήστε τη γνώμη των άλλων χρηστών των Wiki. Όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας απαντήσει.

Συνιστούμε να διαβάσετε τη σελίδα των τρόπων σύνταξης ενός ορισμού.'

Το περιεχόμενο των άρθρων wiki είναι "ελεύθερο" υπό την έννοια Open content ; Υπό ποια license δημοσιεύεται ;

Το περιεχόμενο του Βικιλεξικού καλύπτεται από την license GFDL (GNU Free Documentation License).
Προσοχή, υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με τον όρο "ελεύθερη" της GFDL. Για παράδειγμα, το project Debian (σύμφωνα με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού), θεωρεί ότι η GFDL δεν είναι ελεύθερη license.

Έχω ή μπορώ να αποκτήσω την άδεια δημοσίευσης μιας εικόνας ή ενός άρθρου στο Βικιλεξικό. Φτάνει αυτό ;

Το περιεχόμενο του Βικιλεξικού καλύπτεται από την license GNU Free Documentation License. Μόνο κάτι που καλύπτεται από την ίδια license, ή άλλη παρόμοια, ή ανήκει στο δημόσιο πεδίο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Βικιλεξικό. Αυτό σημαίνει οτι για να βάλετε στο Βικιλεξικό κάτι που βρήκατε αλλού, χρειάζεστε την άδεια να το δημοσιεύσετε μ'αυτήν την license. Θυμηθείτε επίσης να γράψετε ότι έχετε αυτή την άδεια, είτε μέσα στο ίδιο το άρθρο, είτε στη σελίδα συζήτησής του, αλλιώς κάποιος θα μπορούσε να σβήσει αυτό που βάλατε νομίζοντας ότι πρόκειται για λογοκλοπή.

Έχουμε το δικαίωμα να αντιγράψουμε 'ως έχουν' τα κείμενα των νόμων, των διατάξεων ή άλλων νομικών κειμένων κατά τη σύνταξη ενός άρθρου στο Βικιλεξικό ;

Ναι, το έχουμε, αλλά πρέπει να το διευκρινίσουμε (και να το βάλουμε μέσα σε εισαγωγικά).

Δημιουργία, τροποποίηση και διαγραφή σελίδων (για προχωρημένους)

Πώς μπορώ να αλλάξω τον τίτλο ενός άρθρου ; Για παράδειγμα, να αλλάξω το "ελλάδα" σε "Ελλάδα"...

Πάτε στη σελίδα που θέλετε να αλλάξετε. Κάντε κλικ στο "μετακίνηση". Γράψτε το καινούργιο όνομα και εξηγήστε γιατί κάνετε την αλλαγή.
Μην αντιγράφετε απλά το περιεχόμενο της σελίδας γιατί έτσι χάνεται το ιστορικό της.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να "μετακινήσουν" μια σελίδα.
Σημειώστε ότι η παλιά σελιδα γίνεται έτσι σελίδα ανακατεύθυνσης προς την καινούργια. Αυτό επιτρέπει, για παράδειγμα, να βρεθεί το νέο λήμμα έστω και αν πληκτρολογήσουμε το παλιό!

Πώς μπορώ να βλέπω τις τελευταίες τροποποιήσεις μιας σελίδας, χωρίς να είμαι υποχρεωμένος να γυρίζω να τη βλέπω κάθε λίγο και λιγάκι ;

Πάτε στη σελίδα που σας ενδιαφέρει και κάντε κλικ στο "παρακολούθηση". Αρκεί πλέον να επισκέπτεσθε τακτικά τη "λίστα παρακολούθησής" σας.

Τι συμβαίνει όταν δυο άτομα (ή περισσότερα) προσπαθούν να τροποποιήσουν την ίδια σελίδα, την ίδια στιγμή ;

Εάν οι αλλαγές δεν αφορούν το ίδιο μέρος της σελίδας, θα συγχωνευτούν αυτόματα και χωρίς αυτό να φανεί.
Αντίθετα, αν προσπαθείτε και οι δυο να αλλάξετε το ίδιο μέρος, μόνο ο πρώτος θα μπορέσει να αποθηκεύσει τις τροποποιήσεις του. Οι άλλοι θα πάρουν ένα μήνυμα λάθους και θα μπορούν να προσθέσουν τις αλλαγές τους στην νεότερη παραλλαγή της σελίδας. Επίσης, το πρόγραμμα Wiki κάνει αυτόν τον έλεγχο όταν ζητάτε μια προεπισκόπηση της σελίδας.
Σημειώστε ότι το Wiki αγνοεί τις ανταγωνιστικές εκδόσεις για έναν χρήστη ή την ίδια διεύθυνση IP. Αυτός ο τύπος λάθους προκαλείται συνήθως όταν χρησιμοποιούμε το κουμπί 'επανόδου' του φυλλομετρητή για να διορθώσουμε μια σελίδα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να δείτε αυτά τα λάθη χρησιμοποιώντας δυο φυλλομετρητές ή δυο υπολογιστές.
Σημείωση: η έννοια ίδιο μέρος δεν είναι ακριβής. Με λίγα λόγια, αν τροποποιείτε την ίδια φράση μαζί με κάποιον άλλο, θα έχετε μήνυμα λάθους. Διαφορετικά, όλα θα πάνε καλά.

Τι πρέπει να κάνω για να διαγράψω μια σελίδα που δημιούργησα ;

Το πιο απλό είναι να βάλετε το πρότυπο {{διαγραφή}} στο πάνω μέρος του άρθρου, κάτι που θα το κάνει να εμφανιστεί στη λίστα των σελίδων που αναμένεται να διαγραφούν. Εάν κανείς δεν έχει αντίρρηση μέσα σε εφτά μέρες, η σελίδα θα διαγραφεί από έναν διαχειριστή.

Μόνο οι διαχειριστές μπορούν να διαγράψουν μια σελίδα.'

Ο σεβασμός του άλλου απαιτεί να γίνει αυτό με μεγάλη προσοχή, ιδίως εάν δεν είστε ο δημιουργός της σελίδας ή αν πολλοί άλλοι έχουν ήδη συνεισφέρει. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει: αρκεί να σβήσετε το κείμενο της σελίδας. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στον τίτλο της σελίδας για να ελέγξετε αν άλλες σελίδες αναφέρονται σ'αυτήν και, ενδεχομένως, να σβήσετε αυτές τις αναφορές. Ξανά, να είστε πολύ προσεχτικός/ή...
Συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, αντί να διαγράψουμε μια σελίδα, προτιμούμε να την μεταβάλουμε σε μια ανακατεύθυνση προς μιαν άλλη σελίδα. Εάν κάποιος έγραψε ένα καλό άρθρο πάνω στο "Εκπληκτικό", το άρθρο θάπρεπε να μεταφερθεί στη σελίδα "εκπληκτικό" και να αντικατασταθεί με μια ανακατεύθυνση προς την καινούργια σελίδα. Πιστεύουμε ότι, κατ'αυτόν τον τρόπο, σεβόμαστε την αρχή της μικρότερης έκπληξης (κείμενο στα αγγλικά). Επιπλέον, αυτό αποφεύγει ένα αρνητικό αποτέλεσμα εάν κάποιος χρήστης αναζητήσει την εναλλακτική ορθογραφία.

Πώς να τροποποιήσω μια σελίδα που ανακατευθύνθηκε ;

Η απλούστερη μέθοδος είναι να κάνετε κλικ στον τίτλο της, αφού πρώτα ανακατευθυνθείτε. Εάν, για παράδειγμα, προσπαθείτε να πάτε στη σελίδα ελλάδα, θα ανακατευθυνθείτε στο Ελλάδα. Στο πάνω μέρος της σελίδας, θα δείτε το μήνυμα: "Ανακατεύθυνση από ελλάδα", όπου "ελλάδα" φαίνεται σαν σύνδεσμος. Κάντε κλικ σ'αυτόν τον σύνδεσμο και θα μπορείτε να τροποποιήσετε τη σελίδα "ελλάδα". Μπορείτε μάλιστα να βγάλετε την εντολή ανακατεύθυνσης και την αντικαταστήσετε με το δικό σας κείμενο.

Πώς να ελέγξω την ορθογραφία μιας σελίδας ;

Όταν τροποποιείτε ένα μεγάλο άρθρο, το πιο απλό είναι να 'κολλήσετε' το κείμενο στον επεξεργαστή κειμένου που έχετε, να ελέγξετε την ορθογραφία του, και μετά να το ξανακολλήσετε στο Βικιλεξικό.
Για τα αγγλικά, υπάρχει μια 'προέκταση' του Firefox που ελέγχει την ορθογραφία: [1].
Εάν τυχόν δουλεύετε σε ένα σύστημα Linux-Unix με KDE, ο φυλλομετρητής Konqueror διαθέτει έλεγχο της ορθογραφίας σε ένα παράθυρο τροποποίησης κειμένου. Μερικές χιλιάδες ορθογραφικά λάθη εξαφανίστηκαν χάρη σ'αυτόν.
Ειδάλλως, μπορείτε να ελπίζετε ότι κάποιος συνεισφέροντας θα διαβάσει τις τροποποιήσεις σας (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά) και θα βρει τα τυχόν λάθη που θα είχατε ξεχάσει.

Τι είναι μια ειδική σελίδα ;

Υπάρχει μια ολόκληρη λίστα ειδικών σελίδων, όπως Τυχαία σελίδα ή Πρόσφατες αλλαγές.

Πώς να κρύψω τον πίνακα περιεχομένων ;

Ο πίνακας περιεχομένων δημιουργείται αυτόματα όταν το άρθρο έχει πάνω από 3 τίτλος ή υποτίτλους (τουλάχιστον 4).
Για να μην έχετε τον αυτόματο πίνακα περιεχομένων, αρκεί να βάλετε κάπου στη σελίδα __NOTOC___ (σημαίνει "No Table Of Contents", δηλαδή "όχι πίνακας περιεχομένων").

Πού είναι η βοήθεια ;

Εδώ !

Διάφορες συμβουλές

Πώς να αρχειοθετήσω την προσωπική μου σελίδα συζήτησης ;

Υπάρχουν δυο τρόποι.

 1. Φτιάξτε έναν σύνδεσμο του στυλ Συζήτηση χρήστη:ΧΧΧ/αρχείο 1 και αντιγράψτε εκεί το περιεχόμενο των συζητήσεων.
 2. Πρώτα, μεταφέρετε τη σελίδα χρήστη σας προς μια σελίδα αρχείου - με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσετε το ιστορικό της. Μετά, τροποποιήστε τη σελίδα συζήτησης που θάχει γίνει ένα "redirect", ώστε να μην είναι πια μια ανακατεύθυνση αλλά, εκ νέου, μια σελίδα συζήτησης.


Βρήκα μια 'βανδαλισμένη' σελίδα ή κατέστρεψα μια σελίδα κατά λάθος. Τι να κάνω ;

Σε περίπτωση βανδαλισμού, πείτε το στη σελίδα των τρεχόντων βανδαλισμών, μετά διαβάστε τη σελίδα Τι να κάνω σε περίπτωση βανδαλισμού.

Εάν πρόκειται για δικό σας λάθος, μην ανησυχείτε. Κάντε κλικ στο "Ιστορικό" (στο πάνω μέρος της σελίδας). Βρείτε την τελευταία σωστή παραλλαγή της σελίδας και τροποποιήστε την ανάλογη σελίδα. Θα δείτε μια προειδοποίηση ότι τροποποιείτε μια παλιά παραλλαγή - μην ασχολείστε μαζί της. Αποθηκεύστε το κείμενο και θα γίνει η τρέχουσα παραλλαγή.