Επισκεφτείτε το φόρουμ αν έχετε μια γλωσσική απορία!

Βοήθεια:Αναζήτηση

Από Ελληνικό Λεξικό
Εάν η σημερινή ημέρα βιωθεί καλά, κάνει τη χθεσινή όνειρο ευτυχίας και την αυριανή όνειρο ελπίδας.
Ντέϊλ Κάρνετζι
(Ανακατεύθυνση από Ελληνικό Λεξικό:Αναζήτηση)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Βικιλεξικό σας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσετε μία σελίδα που σας ενδιαφέρει. Στα αριστερά οποιασδήποτε σελίδας, κάτω από τους βασικούς συνδέσμους του Βικιλεξικού (Κύρια σελίδα, Πύλες και λοιπά), υπάρχει το πεδίο αναζήτηση, και αμέσως από κάτω τα κουμπιά Μετάβαση και Αναζήτηση.

Το κουμπί Μετάβαση

Εάν γράψετε κάτι στο πεδίο κειμένου της αναζήτησης και πατήσετε Μετάβαση, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν:

  • εάν υπάρχει σελίδα με το ακριβές όνομα που πληκτρολογήσατε, θα μεταβείτε σε αυτήν.
  • εάν δεν υπάρχει, θα μεταβείτε σε μια σελίδα αναζήτησης (δείτε παρακάτω).

Πρέπει να προσέξετε ώστε το όνομα της σελίδας στην οποία θέλετε να πάτε να είναι γραμμένο με ακρίβεια, ακόμα και τα κεφαλαία γράμματα όπου χρειάζεται (εκτός από το πρώτο, που όπως και στους εσωτερικούς συνδέσμους κεφαλαιοποιείται αυτόματα). Επιπλέον, κάθε ειδικός χαρακτήρας ή χαρακτήρας με διαλυτικά ή τόνους πρέπει να γραφεί ακριβώς όπως είναι στο όνομα της σελίδας, ειδάλλως η Μετάβαση δε θα βρει τη σελίδα που θέλετε.

Χρήσιμες συμβουλές

  • το κουμπί Μετάβαση είναι χρήσιμο όταν θέλετε να μεταβείτε γρήγορα σε μια σελίδα που γνωρίζετε ότι υπάρχει και επίσης το ακριβές της όνομα, ή σε μια σελίδα που είστε σίγουρος ότι υπάρχει και δεν υπάρχει αμφιβολία για την ορθογραφία της (για παράδειγμα εάν ψάχνετε για τη σελίδα που αφορά στην Ελλάδα, δεν έχετε παρά γράψετε 'Ελλάδα' στο πεδίο κειμένου και η Μετάβαση θα σας οδηγήσει στη σωστή σελίδα). Εάν έχετε αμφιβολίες για οτιδήποτε από αυτά, χρησιμοποιείστε καλύτερα το κουμπί Αναζήτηση.

Το κουμπί Αναζήτηση

Εάν γράψετε κάτι στο πεδίο κειμένου της αναζήτησης και πατήσετε το κουμπί Αναζήτηση, θα μεταβείτε σε μία σελίδα αναζήτησης, όπου δηλαδή θα σας δίνεται η επιλογή να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή αναζήτησης του Google για να βρείτε αυτό που θέλετε.

Έχοντας επιλεγμένο το "el.wiktionary.org" κάτω από τη μηχανή αναζήτησης που αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε, εάν πατήσετε αναζήτηση, θα οδηγηθείτε σε μια σελίδα αποτελεσμάτων της αντίστοιχης μηχανής αναζήτησης, με αποτελέσματα μόνο μέσα από την ελληνική Βικιπαίδεια.

Εάν επιλέξετε "WWW", τα αποτελέσματα θα είναι από όλο το διαδίκτυο, ακριβώς όπως θα ήταν αν είχατε αναζητήσει τον ίδιο όρο με τη μηχανή.

Κύρια Σελίδα

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε μια λέξη από τους συνδέσμους της Κύριας Σελίδας.

Εξωτερικά εργαλεία

Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε εξωτερικές « μηχανές αναζήτησης ».

Plugins του Firefox

Οι χρήστες του Mozilla Firefox μπορούν να εγκαταστήσουν ένα plugin αναζήτησης για τα Βικιλεξικά από τη διεύθυνση mycroft.mozdev.org. Αυτό θα ψάξει μέσα στα αντίστοιχα βικιλεξικά (αγγλικό, γαλλικό, κλπ. - δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη plugin για το ελληνικό βικιλεξικό... !).

Bookmarklets

Τέλος, υπάρχει επίσης και ένα bookmarklet. Για να μάθετε πώς να το εγκαταστήσετε, διαβάστε τη σελίδα Ελληνικό_Λεξικό:Χρήσιμες ιδέες/Bookmarklets.