Επισκεφτείτε το φόρουμ αν έχετε μια γλωσσική απορία!

Ελληνικό Λεξικό:Καλωσόρισμα

Από Ελληνικό Λεξικό
Να χαίρεσαι και να εκτιμάς αυτούς που σε ελέγχουν.
Πυθαγόρας
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Βικιλεξικό, ή ‘’ελληνόφωνο Wiktionary’’, είναι ένα σχέδιο πάνω στο οποίο μπορείτε να συμβάλλετε. Βασίζεται στην αρχή του wiki, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάξετε κάθε σελίδα.

Δείτε επίσης:

Τί είναι το Βικιλεξικό ;

Το Βικιλεξικό είναι το ελληνόφωνο μέρος του σχεδίου Wiktionary, ενός δηλαδή ελεύθερου και παγκόσμιου λεξικού, το οποίο διευθύνεται από ένα σύνολο ιντερναυτών και στο οποίο μπορείτε να συνεισφέρετε.

Ο σκοπός

Το Βικιλεξικό έχει σαν σκοπό να περιγράφει στα ελληνικά όλες τις λέξεις όλων των γλωσσών.

Έχει επίσης σαν σκοπό να παρουσιάζει μεταφράσεις αυτών των λέξεων από τα ελληνικά προς όλες τις άλλες γλώσσες και των ξένων λέξεων προς τα ελληνικά. Γενικότερα, προσφέρει, για όλες τις ελληνικές και ξένες λέξεις (καθώς και για τις νεκρές γλώσσες), μία περιγραφή στην ελληνική γλώσσα, καθώς και μία μετάφραση, αλλα επίσης παρουσιάζει την ετυμολογία τους, την προφορά τους, συνώνυμα, αντίθετα, ομόφωνα, εκφράσεις, συγγενικά, κλπ.

Η παρούσα κατάσταση

Σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, περίπου 217.611 ελληνικές και ξένες λέξεις περιγράφονται στα ελληνικά.

Τι άλλα Βικιλεξικά υπάρχουν ;

Μπορούμε να παρουσιάσουμε κυρίως το αγγλικό Wiktionary που επιδιώκει τον ίδιο στόχο με το δικό μας Βικιλεξικό, αλλά στα αγγλικά. Υπάρχουν σήμερα πολλά άλλα Βικιλεξικά : μπορείτε να βρείτε εδώ μια γενικότερη λίστα.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω ;

Εξαρτάται από τα προσόντα σας και το χρόνο που διαθέτετε.

Μερικές ιδέες

  • Δείτε τις Πρόσφατες αλλαγές για να δείτε τι τροποποιούν οι άλλοι.
  • Ελάτε να γράψετε άρθρα πάνω σε ελληνικές λέξεις που ακόμα δεν διαθέτουν περιγραφή.
  • Ελάτε να διαβάσετε τα, και ενδεχόμενα να διορθώσετε ό,τι λάθος πιθανώς βρείτε ή να απλοποιήσετε μια σελίδα που θεωρείτε δυσανάγνωστη.
  • Προσθέστε μεταφράσεις σε ξένες γλώσσες που γνωρίζετε (ή διορθώστε τυχόν λάθη).
  • Βάλτε μια ανακοίνωση εάν τυχόν μια λέξη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
  • Συμπληρώστε τις πληροφορίες που λείπουν πάνω στην ετυμολογία, προφορά κλπ. των λέξεων, ή δώστε άλλες διευκρινήσεις όπως συνώνυμα, εικόνες...

Άλλες γλώσσες

  • Φτιάξτε ένα άρθρο για μια λέξη.
  • Για μια λέξη που δεν περιγράφεται στα ελληνικά, μπορείτε να πάρετε την περιγραφή της από άλλα Βικιλεξικά.
  • Μπορείτε να προσθέσετε παραδείγματα χρησιμοποίησης των λέξεων σε ξένη γλώσσα.
  • Μια και πρόκειται για το ελληνόφωνο μέρος του σχεδίου, είναι άχρηστο να βάλετε ολόκληρη σειρά μεταφράσεων στα ξένα άρθρα, εφόσον ο ορισμός ο ίδιος χρησιμεύει σ’αυτό. Πάντως, κάθε συνεισφορά στο Βικιλεξικό πρέπει να γίνεται στα ελληνικά.

Δεν καταλαβαίνω τη σύνταξη wiki και τη χρησιμοποίηση των εικονιδίων

Κοιτάξτε τη σελίδα "Καινούργια σελίδα" καθώς και τη σελίδα "Πώς να τροποποιήσετε μια σελίδα" : θα σας βοηθήσουν σίγουρα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλευθείτε τη σελίδα "Βοήθεια" του Βικιλεξικού.

Πάτε να κάνετε δοκιμές στο Αμμοδοχείο. Μήν ανησυχείτε μην τυχόν κάνετε λάθος : μπορείτε να το σβήσετε ανά πάσα στιγμή !

Προσοχή

Εφόσον πρόκειται για ένα wiki, οι πληροφορίες που παρέχονται ενδέχεται να είναι λανθασμένες (δυστυχώς μάλιστα, καμμιά φορά, επίτηδες, βλέπε βανδαλισμός). Γι’αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτές τις πληροφορίες με προσοχή, όπως και αυτες που θα βρείτε στην Βικι-εγκυκλοπαιδεια ή, γενικά, σε κάθε άλλο μέσο επικοινωνίας.

Το Βικιλεξικό, επομένως, δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν σταθερή αναφορά, κυρίως στο σημερινό στάδιο που είναι πολύ λίγο προχωρημένο. Πάντως, θα γίνει σίγουρα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς εξελίσσεται. Μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς να βελτιωθεί αυτό το σχέδιο : μη διστάζετε λοιπόν να συνεισφέρετε, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Τέλος, μια και εκδίδεται υπό τους όρους ελεύθερης τεκμηρίωσης GNU το περιεχόμενο του Βικιλεξικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα, εφόσον σεβαστούν ορισμένοι απλοί κανόνες.

Το μέλλον του Βικιλεξικού

Πέρα από τις σταθερές βελτιώσεις και apports όσον αφορά τη γλωσσολογία, προβλέπεται μακροπρόθεσμα μια σοβαρή εξέλιξη.

Πρόκειται για την αλλαγή προς μια ένωση όλων των Βικιλεξικών όλων των γλωσσών. Αυτο το σχέδιο λέγεται Ultimate Wiktionary (έσχατο Βικιλεξικό !) και βρίσκεται προς το παρόν στη φάση των μελετών. Θα χρειαστεί ακόμα αρκετός καιρός προτού έρθει στον κόσμο...