Επισκεφτείτε το φόρουμ αν έχετε μια γλωσσική απορία!

Πρότυπο:κλείδα ταξινόμησης/παραγωγή

Από Ελληνικό Λεξικό
Η ζωή μας δίδαξε ότι η αγάπη δε συνίσταται στο να κοιτάμε ο ένας τον άλλο, αλλά στο να κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση.
Αντουάν ντε Σαντ-Εξιπερί
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Λόγος ύπαρξης

Η σύγχρονη κατάσταση του λογισμικού MediaWiki δεν επιτρέπει την εμφάνιση μίας κατηγορίας λέξεων με την σωστή ταξινόμηση. Πχ. οι λέξεις που αρχίζουν με ά και έ εμφανίζονται πριν από τις λέξεις που αρχίζουν με α, οι λέξεις που αρχίζουν με é μετά από αυτές που αρχίζουν με z, κ.ο.κ. Κάθε γλώσσα μπορεί να έχει τη δική της λογική αλλά σίγουρα καμία έχει τη λογική που διατίθεται από το MediaWiki.

Για να αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα, οι προγραμματιστές εισέφεραν το στοιχείο DEFAULTSORT το Δεκέμβρη 2006 [1]. Αν βάλει κανείς πχ. {{DEFAULTSORT|ανυπομονω}} στη σελίδα του ανυπομονώ, το λήμμα θα μπει στη σωστή θέση σε όλες του τις κατηγορίες: Κατηγορία:Ελληνική γλώσσα, Κατηγορία:Ρήματα (ελληνικά), κλπ.

Πώς λοιπόν θα προστεθεί το DEFAULTSORT σε όλες τις σελίδες; Με bot και πρότυπο, φυσικά.

Πώς λειτουργεί

Αυτό το πρότυπο παράγει μία τιμή κατάλληλη για χρήση ως παράμετρο με το DEFAULTSORT.

Στην κανονική χρήση το πρότυπο καλείται από ένα από τα πρότυπα κλείδα ταξινόμησης/χχ όπου το χχ είναι ο κωδικός της γλώσσας στην οποία το λήμμα προς ταξινόμηση ανήκει.

Το πρότυπο παίρνει 3 παραμέτρους και τις συνδέει σε συμβολοσειρά με θαυμαστικό (!) μεταξύ τους. Η βασική ιδέα είναι ότι η πρώτη παράμετρος είναι το λήμμα όπως θα έμπαινε ανάμεσα στις λέξεις που δεν περιέχουν διακριτικά σημεία ή κεφαλαία γράμματα, η δεύτερη περιέχει όποια διακριτικά έχει το λήμμα (κι έτσι οι λέξεις με διακριτικά ταξινομούνται σωστά μεταξύ τους), και η τρίτη περιέχει και τα κεφαλαία που περιέχει το λήμμα. Μπορεί το πρότυπο που καλεί το παρόν πρότυπο να περάσει άλλους παραμέτρους που διακρίνουν άλλα στοιχεία εξαρτώντας από τις ανάγκες της συγκεκριμένης γλώσσας.

Αν η 2η και η τρίτη παράμετροι δεν διαφέρουν μεταξύ τους, η τελική συμβολοσειρά θα έχει κενό μετά το δεύτερο θαυμαστικό. Πχ. αν καλείται με 1=αρχειο, 2=αρχείο, 3=αρχείο, το αποτέλεσμα θα είναι

αρχειο !αρχείο ! !.

Αν η πρώτη και η δεύτερη δεν διαφέρουν, η τελική σθμβολοσειρά θα έχει κενό μετά το πρώτο θαύμαστικό. Πχ. αν καλείται με 1=φτου, 2=φτου, 3=φτου, το αποτέλεσμα θα είναι

φτου ! ! !.