Επισκεφτείτε το φόρουμ αν έχετε μια γλωσσική απορία!

μηδισμός

Από Ελληνικό Λεξικό
Όποιος φοβάται την θυσία είναι ήδη νεκρός.
Ίψεν
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Flag of Greece.svg Ελληνικά (el)

Nuvola apps bookcase.png Ετυμολογία

Από τους Μήδους, φυλή της Μικράς Ασίας οι οποίοι το 550 π.Χ. κατατροπώθηκαν από τον Κύρο το Μεγάλο (559-529 π.Χ.), και υποτάχθηκαν στην αναπτυσσόμενη Περσική αυτοκρατορία του. Από τότε οι Μήδοι συνενώθηκαν με τους Πέρσες και ακολούθησαν την τύχη του Περσικού κράτους. Πολέμησαν και εναντίων των Ελλήνων - οι πόλεμοι αυτοί αναφέρονται στην ιστορία σαν "Μηδικοί πόλεμοι". Όπως και στην αρχαία Ελλάδα, έτσι και στην Παλαιά Διαθήκη το όνομά τους δηλώνει τόσο τους ίδιους όσο και τους Πέρσες.

Open book 01.svg Ουσιαστικό

μηδισμός αρσενικό Η συνεργασία με τους Πέρσες κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων ((490 - 431 π.Χ.). Ο όρος χρησιμοποιείτο γενικότερα στην αρχαία Ελλάδα για να υποδηλώσει τη συμπαράταξη με τους Μήδους (Πέρσες), την υποστήριξή τους ή και απλά τη μίμηση του τρόπου ζωής τους.

Για μηδισμό κατηγορήθηκαν από τους Αθηναίους ιστοριογράφους οι Θηβαίοι, οι οποίοι περιγράφουν με μελανά γράμματα το "μηδισμό" της Θήβας. Για τη στάση τους αυτή μετά το τέλος του πολέμου τιμωρήθηκαν από τους υπόλοιπους Έλληνες, που απαίτησαν την παράδοση της πόλης. Συνέλαβαν τους προύχοντες και τους σκότωσαν χωρίς δίκη, αποδεικνύοντας ότι ο μηδισμός ήταν έργο των λίγων, που τον επέβαλαν στο λαό. Για μηδισμό είχε καταδικαστεί κι ο φιλόσοφος Αναξαγόρας με εξορία, επειδή το 480 π.Χ. είχε έλθει στην Ελλάδα υπηρετώντας τους Πέρσες. (Πηγή: Πάπυρος-Λαρούς, τόμος 6, σελίδα 929. και Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου).

Nuvola filesystems www.png Μεταφράσεις


Elsewhere on the web

English

Google
ΙΑΤΕ